FOLLOW US ON   Segafredo Facebook Fan Page
Zoek op de website
  • nl
Share this page on
Facebook
Twitter
ACHTER DE MYTHES EN LEGENDES

De oorsprong van koffie en de verhalen er omheen

Koffie is inmiddels zo ingeburgerd, van de eerste kleine espresso in de ochtend tot het laatste kopje na het avondeten, dat we bijna vergeten dat het een oud product is dat de afgelopen eeuwen een rol heeft gespeeld in vele verhalen.

De langzame maar voortschrijdende opkomst van koffie in verschillende islamitische landen kan teruggevoerd worden tot 1300, en veel van deze oude legenden verheerlijken zijn stimulerende en opwekkende eigenschappen.

Was het misschien koffie, die de slaperigheid verdreef, wat erg handig is voor lange nachten vol gebeden, en die de monniken van het Chehodet-klooster in Jemen verkregen door het branden van de zaden van rode bessen van mysterieuze struiken uit de streek?

Als we de legendes laten voor wat ze zijn, vindt koffie zijn oorsprong in de regio Kaffa in Ethiopië. De oorsprong van de naam lijkt duidelijk, al zijn sommige mensen van mening dat het is afgeleid van het Turkse woord "kavhè", dat op zijn beurt weer is afgeleid van het Arabische woord "qahwa", dat "stimulerend, energiek" betekent. In 1500 ontdekten Europese handelaars en ontdekkingsreizigers het gebruik van koffie in Turkije. Arabische handelsreizigers introduceerden nieuwe grondstoffen in het Westen en al gauw werden in Italië de eerste koffiehuizen geopend. Ze waren bedoeld als centra voor intellectuele ontwikkeling en werden "scholen voor geleerden" of "scholen van kennis" genoemd. Koffie verspreidde zich in de eeuw daarna snel door heel Europa. De Venetianen zagen koffie eerst als een geneesmiddel, maar in 1645 werd het eerste "koffiehuis" geopend in Venetië op het Piazza San Marco, onder de "Arcate delle Procuratie". Volgens de legende moesten de Turken een aanval op de stad staken, en tijdens hun haastige vertrek lieten ze veel zakken koffie achter.

De vraag naar koffie bleef maar stijgen en vanwege hoge belastingen en transportkosten werd de plant in andere delen van de wereld geïntroduceerd. De Nederlanders vestigden plantages op Java, de Fransen op Martinique en op de Antillen, en de Engelsen, Spanjaarden en Portugezen in Afrika, Azië en Amerika. Het verhaal gaat dat koffie India bereikte dankzij Baba Budan, een pelgrim onderweg naar Mekka, die zeven koffiezaden stal en ze mee naar huis nam, verstopt in de plooien van zijn kleding.